Mi
köze a macskának a kávéhoz? Avagy a cibetmacska-kávé (kopi
luwak )
Biztosan
sokan láttátok a Bakancslista című filmet, amikor a két
főszereplő a végén majdnem halálra neveti magát, (ez is lett volna
a céljuk ), merthogy kiderül hogy a Jack Nicolson által megformált
dúsgazdag üzletember kedvenc kávéja nem más mint macskaszar! És
tényleg..
Ezt a kávét
Indonéziában állítják elő, a vadon élő cibetmacskák
ürülékét összegyűjtögetve.
Kevés
készül belőle, nagyon finom, alacsony sav- és koffeintartalmú
és persze iszonyatosan drága!
De mitől
olyan jó?
A
pálmasodró cibetmacska (Indonézül luwak )Indonézia erdeiben él.
Igazából se nem macska, se nem róka, inkább egy nyestre vagy
vadászgörényre emlékeztet némi macskarokonsággal. Szóval ennek
a cibetmacskának, aki éjjel aktív-nappal alszik, az érett, piros, jó minőségű kávészemek a kedvenc csemegéi. Egy
kávécserjéről a több száz vagy ezer kávészem közül csak 4-5
szemet eszik meg, csakis a legjobb, legérettebb, legillatosabbat
válogatja ki. Aztán keres egy másik cserjét.... Gondoltátok
volna, hogy az érett kávé piros héjába olyan édes nedv van akár
a cseresznye? Ezt a cica tudja, és nagyon szereti...
Valami
oknál fogva viszont a kávébabot egészben lenyeli, nem rágja
szét, nem köpi ki, hanem lenyeli. Kb. 36 órát utazik a kávébab
a macska beleiben és gyomrában mire onnan a macska hátsó felén távozik. Mivel a gyomorsavak
közbeszólnak a kávé savassága, koffeintartalma jelentősen
csökken. Ettől egy nagyon lágy, selymes nem keserű nem savanyú
nagyon finom kávé ital lesz az eredmény.
Miután az
ürüléket szorgos Indonéz kezek összegyűjtögetik,
természetesen különböző tisztító eljárásokon megy keresztül,
sőt egy réteg héjat is lebontanak róla, aztán jöhet a pörkölés.
Ezt kizárólag hagyományos módszerekkel, hagyományos fatüzelésű
kályhán, kisebb adagokban történik. Körülbelül egy órán
keresztül kell őrizni és folyamatosan kevergetni mire eléri a
tökéletes állapotot.
Nemrég
beszélgettem egy kedves balinéz férfival. Ők 21 hektáron
termelnek kávét, innen a „jó évben” 50 kiló macskakakit
tudnak összegyűjteni évente, máskor kevesebbet. Azt mesélte,
hogy nagyon okos állat ám a luwak, nagyon megkönnyíti a
gyűjtögetők dolgát, ugyanis kövekre, kidőlt fákra székel, nem
az avarban, fűben kell kutakodni az ürüléke után.
Sajnos, mint minden jót, ezt is hamisítják, méghozzá úgy, hogy
ketrecekben tartanak cibetmacskákat és kávéval etetik őket.
Ettől a kávé ugyanúgy keresztül ballag a macska szervezetén,
de mivel nem ő válogatja ki ösztönből a legjobb minőséget, hanem
azt eszi amit kap..ettől már nem ugyanaz az eredmény. És a szegény fogságban élő macskákról ne is beszéljünk...
Hallottam,
olvastam, hogy Európában és Amerikában 8000 és 30000 forintnak
megfelelő összeg között mozog egy csésze luwak kávé. Egy New
York-i kávézóban 1 hónapra kell előre asztalt foglalni ha valaki
luwak kávéra vágyik. Oroszországban 3000 Dollárt kérnek egy
kiló kávéért.
Itt
Indonéziában 5-6 dollárért adnak egy bögrével.
Érdekes,
hogy az „igaziba” nem tesznek cukrot, külön tányéron érkeznek
a természetesen házilag készített pálmacukor darabkák...egy
korty kávé, egy harapás a cukorból...Eszméletlen finom!
Aki nem
hiszi ..járjon utána!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése