Mi
köze a macskának a kávéhoz? Avagy a cibetmacska-kávé (kopi
luwak )
Biztosan
sokan láttátok a Bakancslista című filmet, amikor a két
főszereplő a végén majdnem halálra neveti magát, (ez is lett volna
a céljuk ), merthogy kiderül hogy a Jack Nicolson által megformált
dúsgazdag üzletember kedvenc kávéja nem más mint macskaszar! És
tényleg..
Ezt a kávét
Indonéziában állítják elő, a vadon élő cibetmacskák
ürülékét összegyűjtögetve.
Kevés
készül belőle, nagyon finom, alacsony sav- és koffeintartalmú
és persze iszonyatosan drága!
De mitől
olyan jó?
.jpg)
.jpg)
Miután az
ürüléket szorgos Indonéz kezek összegyűjtögetik,
természetesen különböző tisztító eljárásokon megy keresztül,
sőt egy réteg héjat is lebontanak róla, aztán jöhet a pörkölés.
Ezt kizárólag hagyományos módszerekkel, hagyományos fatüzelésű
kályhán, kisebb adagokban történik. Körülbelül egy órán
keresztül kell őrizni és folyamatosan kevergetni mire eléri a
tökéletes állapotot.
Nemrég
beszélgettem egy kedves balinéz férfival. Ők 21 hektáron
termelnek kávét, innen a „jó évben” 50 kiló macskakakit
tudnak összegyűjteni évente, máskor kevesebbet. Azt mesélte,
hogy nagyon okos állat ám a luwak, nagyon megkönnyíti a
gyűjtögetők dolgát, ugyanis kövekre, kidőlt fákra székel, nem
az avarban, fűben kell kutakodni az ürüléke után.
Sajnos, mint minden jót, ezt is hamisítják, méghozzá úgy, hogy
ketrecekben tartanak cibetmacskákat és kávéval etetik őket.
Ettől a kávé ugyanúgy keresztül ballag a macska szervezetén,
de mivel nem ő válogatja ki ösztönből a legjobb minőséget, hanem
azt eszi amit kap..ettől már nem ugyanaz az eredmény. És a szegény fogságban élő macskákról ne is beszéljünk...
Hallottam,
olvastam, hogy Európában és Amerikában 8000 és 30000 forintnak
megfelelő összeg között mozog egy csésze luwak kávé. Egy New
York-i kávézóban 1 hónapra kell előre asztalt foglalni ha valaki
luwak kávéra vágyik. Oroszországban 3000 Dollárt kérnek egy
kiló kávéért.
Itt
Indonéziában 5-6 dollárért adnak egy bögrével.
Érdekes,
hogy az „igaziba” nem tesznek cukrot, külön tányéron érkeznek
a természetesen házilag készített pálmacukor darabkák...egy
korty kávé, egy harapás a cukorból...Eszméletlen finom!
Aki nem
hiszi ..járjon utána!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése